BAHAYA MEROKOK

Assalamualaikum w.b.t..nak kongsi ckit apa hakikatnya rokok2..
Tembakau mungkin merupakan satu bahan yang paling merbahaya yang biasa digunakan oleh manusia. Ia boleh dikaitkan dengan kematian.
Banyak berita memaparkan tentang pelbagai penyakit akibat tabiat merokok. Antaranya, batuk kering, kanser paru-paru, kanser mulut dan sebagainya. Merokok juga boleh menimbulkan perasaan takut, gementar, risau, bimbang, resah, melemahkan akal, mengurangkan nafsu makan, menguningkan wajah dan gigi, menyempitkan pernafasan, menjadikan manusia malas dan lemah, dan sebagainya.
tapi, kenapa ramai lagi yang masih merokok, walaupun mereka tahu ia merbahaya? Jawapannya ialah KETAGIHAN. Nikotin adalah sejenis dadah di dalam semua produk tembakau yang memberi ketagihan kepada penggunanya. Kesannya sekuat dadah yang haram seperti heroin atau kokain. Ia menyerang sedikit-sedikit dan meletakkan penggunanya di ambang maut!
Rokok membunuh ramai penghisapnya - beribu manusia setiap tahun. Sekiranya anda merokok, dapatkanlah bantuan untuk berhenti. Proses menghentikannya memanglah susah, tetapi itulah satu-satunya cara untuk menyelamatkan kesihatan anda. 
  • Merokok boleh menyebabkan barah di seluruh badan:
  • - barah mulut - barah sinus - barah esofagus - barah otak - barah dada - barah uterus - barah pundi kencing - barah buah pinggang - tiroid - leukemia - kelenjar limfa

1 comments:

Memang banyak keburukan rokok ni tapi manusia ni selagi tau benda tu tak boleh...tak elok.. selagi tulah dia nak...

 

Post a Comment