FAKTOR YANG MERENDAHKAN MARTABAT WANITA


1) Lupa mengingati Allah.
Disebabkan terlalu sibuk dengan tugas dan kegiatan luar atau menjaga anak-anak, maka tidak hairanlah jika kebanyakan wanita tidak menyedari bahawa dirinya telah lalai dari mengingati Allah. Maka, saat kelalaian ini pada hakikatnya merupakan saat yang paling berbahaya bagi diri mereka, di mana syaitan akan mengarahkan hawa nafsu agar memainkan peranannya.

Firman Allah s.w.t. di dalam surah al-Jathiah, ayat 23: ertinya:
” Maka sudahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai Tuhannya dan Allah membiarkannya sesat berdasarkan ilmunya. Dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya.”
Sabda Rasulullah s.a.w.: ertinya:“Tidak sempurna iman seseorang dari kamu, sehingga dia merasa cenderung kepada apa yang telah aku sampaikan.” (Riwayat Tarmizi)
Mengingati Allah s.w.t. bukan saja dengan berzikir, tetapi termasuklah menghadiri majlis-majlis ilmu.

2) Mudah tertipu dengan keindahan dunia.
Kebanyakan wanita sering terjebak pada keindahan dan kemewahan dunia. Bukan itu saja, malahan syaitan dengan mudah memperalatkannya untuk menarik kaum lelaki agar sama-sama bergelumang dengan dosa dan noda. Maka tidak hairanlah jika dikatakan martabat wanita kelihatan begitu rendah disebabkan faktor ini.

Firman Allah s.w.t. di dalam surah al-An’am: ertinya:
” Dan tidaklah penghidupan dunia ini melainkan permainan dan kelalaian dan sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa, oleh kerana itu tidakkah kamu berfikir.”

3) Mudah terpedaya dengan syahwat.
Syaitan durjana menggoda umat-umat nabi supaya melakukan dosa. Hal yang demikian, iman yang tidak kuat dan kukuh akan begitu mudah terpedaya dengan godaannya, justeru menjadikan nafsu tidak dapat berfungsi dengan sewajarnya. Maka tidak hairanlah jika mereka melakukan dosa dan noda tanpa mengira pembalasan dari-Nya kelak. Keadaan sebegini berlaku dalam kalangan wanita juga lelaki keduanya.

4) Lemah iman.
Lemahnya iman seseorang wanita itu mungkin ianya disebabkan pengetahuan dan pendedahan agama yang cetek dan bertaraf sederhana. Sikap yang kurang mendekatkan diri dan mengenali pencipta-Nya juga menjadikan seseorang wanita itu lemah imannya.

5) Bersikap suka menunjuk-nunjuk.
Sikap buruk ini adalah sebahagian dari godaan dan hasutan syaitan. Kita sebagai makhluk-Nya yang dipertanggungjawabkan dengan amanah-amanah-Nya wajiblah meninggalkan perkara-perkara larangan-Nya. Justeru itu, larangan sikap menunjuk-nunjuk ini supaya kita menyedari bahawa tiada yang lebih hebat dan berkuasa melainkan-Nya.

Ketahuilah!Dunia ini adalah perhiasan, dan perhiasan dunia yang terbaik adalah wanita yang solehah.

0 comments:

Post a Comment